Оценяваме председателството като много добра форма на организация, но със слабо политическо съдържание, заяви Нинова
Оценяваме председателството като много добра форма на организация, но със слабо политическо съдържание, заяви Нинова / БГНЕС
Нинова: По време на председателството имаше 72 протеста в цялата страна

По време на председателството бяха направени 72 протеста в цялата страна – лекари, учители, пожарникари, зелени, „за“ Белене, „против“ Белене“ и т. н. Стотици хора излязоха по улиците. Такова нещо не е имало в най-новата ни история.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Оценяваме председателството като много добра форма на организация, но със слабо политическо съдържание, подчерта тя.

Нинова направи изказване от парламентарната трибуна по време на отчета на премиера Бойко Борисов за резултатите, които е постигнала страната ни по време на шестте месеца, в които председателстваше Съвета на ЕС.

„По време на това председателство, управлението изпъчваше несигурност“, смята Нинова. Според нея председателството не е могло да мобилизира енергията на Българския народ и е било превърнато в „еднопартийно мероприятие за личен рейтинг на един човек“.

„Правителството излъчваше нестабилност на управляващата коалиция. Държавата излъчваше несигурност за хората и масово недоволство“, коментира още лидерът на БСП.

„За съжаление, по време и след българското председателство Европа е по-разделена от всякога. Не само се задълбочиха стари различия, но се отвориха нови разломи и то по ключови въпроси за бъдещето на ЕС и България – миграцията, бюджетът за бъдещия програмен период и т. н. Европа се раздели на различни групи – Източна срещу Западна, Вишеградска четворка срещу големите, периферни държави срещу центъра и по различни въпроси“, коментира Нинова.

Тя смята още, че по време на тези шест месеца, българското правителство и премиерът дори не са успели да осигурят консенсус в българските институции, а парламентът е останал встрани от тези процеси.

„В България изолирахте президентската институция. Не казвам президента Радев. Той се опита да компенсира онова, което българското правителство не направи – Дунавската стратегия например. Вие не пропуснахте да го охулите дори и затова, казвайки че Дунавската стратегия не е приоритет“, обърна се тя към управляващите. /БГНЕС