Румен Радев направи обръщение към нацията
Румен Радев направи обръщение към нацията / БГНЕС
Радев: Ще работя за нови перспективи

България се нуждае от идеи, а се дави в скандали. Оставките не са решение, а бягство от отговорност. Проблемът в държавата не е персонален, а системен. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията, предаде репортер на БГНЕС.

Авторитаризмът не е бъдещето на България. Нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нова перспектива. Отговорното поведение диктува управляващата коалиция да се фокусира върху най-острите проблеми на обществото.

„През август българският бизнес преживя срив на Търговския регистър. 200 хил. сънародници загубиха застраховките на своите автомобили. Това не са просто инциденти, а пробиви в държавността“, подчерта президентът. Той припомни, че миналият политически сезон е приключил с ветото, което той наложи върху промените в Закона за приватизацията и което бе подкрепено от депутатите в Народното събрание. „Подобни лобистки текстове ерозират оставащото доверие в парламента. България се управлява повече през телевизиите, отколкото през институциите. Скалъпени интриги засенчват в медиите фундаменталните проблеми на обществото – несправедливостта, бедността, демографската криза и беззаконието“, смята държавният глава.

"От парламентарната и извънпарламентарната опозиция гражданите очакват ускорено изграждане на убедителна алтернатива на сегашното управление", заяви президентът. Той напомни, че през изминалия сезон многократно е посочвал два системни порока на днешна България – несправедливостта и корупцията – те са рожби на злоупотребите на малцина, но и на примирението на мнозинството, подчерта той.

Нов изборен цикъл в определено бъдеще няма да промени проблемите. Гражданите очакват убедителна алтернатива на сегашното управление, заяви още държавният глава..

Предстоят ни месеци на политическо усилие, в които всички – граждани и политици имат своя дял. Онези, които не поемат своята част от нея, обременяват всички останали. Ако политическата класа не успее да намери решение, гражданите ще намерят своя път. Като президент ще работя за извеждането на страната на нови перспективи, подчерта Радев. В диалог и сътрудничество с вас ще работя за извеждането на нови перспективи за развитие, уточни той. /БГНЕС