Нов сайт ще дава информация на бранша по пакета за мобилност

Министерството на транспорта ще пусне нова интернет платформа за обмен на информация по отношение на т. нар „пакет за мобилност 1“ на автомобилните превози. Това съобщи в ресорната комисия министърът на транспорта Росен Желязков, предаде репортер на БГНЕС.

Достъп с персонален акаунт ще имат всички браншови организации в България, членове на парламентарната комисия, които да следят тематиката с новите регламенти на Брюксел по отношение на мобилността. На същото място ще се публикуват решения от дискусии, както и националните позиции на държавата, обясни министърът.

Пред депутати и бранша Желязков съобщи, че е изпратил писмо до колегите си в ЕС по отношение на националната позиция, свързана с плана „Макрон“ относно направените промени от австрийското председателство на Съвета на ЕС

„В писмото ясно заявих, че считам за основателни притесненията на браншовите организации, които заявяват, че промените в регламента ги обричат на сигурна загуба на работни места и масово изпадане на компании във фалит“, отбеляза Желязков. Според него направените допълнителни поправки от страна на Австрия има терминологични неточности, с които нашата страна не е съгласна. Сред тях е времето за шофиране, правилата за почивка и дефиницията „прибиране у дома“ и за новите интелигентни тахографски устройства.

БГНЕС припомня, че през юли Европейският парламент отложи приемането на пакета мобилност, добил още популярност като „Закона Макрон“. До отлагането се стигна след протести в няколко европейски страни, сред които и България. Недоволството от наша страна е свързано с почивката на шофьорите в мотел на пътя, с размера на командировъчните и връщането на автомобила на всеки три седмици в страната, в която е регистриран. По данни на бранша у нас под угрозата да останат без работа са 190 000 шофьори. /БГНЕС