Бюрото за контрол на СРС сменя състава си

Парламентът прие процедурни правила за избор на председател, заместник-председател и членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, предаде репортер на БГНЕС.

Националното бюро е колегиален орган, състоящ се от петима членове, включително председател и зам.-председател. Те се избират от парламента за срок от 5 години, а мандатът на настоящото Бюро изтича на 19 декември т. г.

Така от днес, с приемането на настоящите правила, започва да тече 10-дневен срок, в който парламентарните групи трябва да предлагат свои кандидати до Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в открито заседание на Комисията, което ще се излъчва в реално време на интернет страницата на Народното събрание.

В зала гласуването ще се извършва поотделно за всеки кандидат, а за избран ще се счита този, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. /БГНЕС