Всяка власт и сегашната и следващата трябва да разбере, че не може да се управлява по този начин, заяви Радев.
Всяка власт и сегашната и следващата трябва да разбере, че не може да се управлява по този начин, заяви Радев. / БГНЕС
Радев: Българите осъзнават, че властта има една цел – да остане на власт

Президентът не може да иска оставки на когото и да е. В тази ситуация ще бъда на страната на гражданите. Българите ясно осъзнават, че всички действия на властта от тук нататък имат една цел – да не загубят властта.

Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти, запитан за политическата ситуация в страната, предаде репортер на БГНЕС.

В коментара си по актуалната политическа обстановка в страната, Радев заяви, че като държавен глава винаги ще бъде на страната на гражданите. „Те виждат, че не са приоритет за сегашното управление и то губи тяхното доверие“, смята той.

Според него българите ясно осъзнават, че действията на управляващите имат една цел – да не се загуби властта, „с която са се сраснали“. „Всяка власт, независимо дали сегашната или следващата, трябва да разбере, че няма да може да управлява по досегашния начин. Българите все по-решително и организирано ще търсят правата си, защото се измерват не само с миналото, а и с държавите около нас“, аргументира се президентът.

В този смисъл държавният глава определи протестите, които от няколко дни се провеждат в различни градове на страната, като „закономерни и основателни“.

Румен Радев коментира и глобалния пакт за миграция на ООН, заради който се получи разнобой сред управляващите. „Те се опираха с Истанбулската конвенция. Явно в момента се лутат как точно да определят своята позиция. Разбирам, че им е трудно, защото досега, открито и навън, те не са изразявали някаква твърда българска позиция. Проблемът наистина и глобален и като такъв, пакт трябва да има, но предлаганите текстове не работят в наш интерес. Вътре има клаузи, колкото и той да не е обвързващ, които поставят на риск и национален сверените, и социални системи, и вътрешен мир“, допълни държавният глава Румен Радев.

Готов съм да приема лидера на партия ГЕРБ г-н Борисов и да изслушам неговата визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далеч напред по темпове на икономически растеж, подчерта Радев.

Държавният глава отговори на критиките на управляващите, че не се е съгласил на среща с техни представители, на която да бъдат обсъдени законови промени, превърнали се в спорни за обществото, но същевременно е приел за среща лидера на БСП Корнелия Нинова, на която тя му е представила „Визия за България“.

„Нека не бъркаме закон с визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне. Той е накрая на този процес“, категоричен бе държавният глава.

За петицията, която от няколко дни се разпространява в интернет и предвижда въвеждане на извънредно положение от него, Радев бе кратък: „Не, това е смешно“. /БГНЕС