На седмичното редовно заседание на кабинета ще бъдат отпуснати персонални пенсии
На седмичното редовно заседание на кабинета ще бъдат отпуснати персонални пенсии / БГНЕС
Кабинетът обсъжда проект за преброяване на населението през 2021 г.

На седмичното редовно заседание на кабинета ще бъдат отпуснати персонални пенсии. Това предвижда дневният ред на програмата на министрите, предаде репортер на БГНЕС.

В дневния ред е включено още да се отпуснат допълнителни средства по бюджетите на общините за нуждите на предучилищното и училищното образование, както и за реализацията на дейности по програмата „Информационни и комуникационни технологии“.

Министрите ще обсъдят и проект за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021.

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване и един от основните източници за събиране на данни за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд в страната.

Законопроектът определя 22 януари 2021 година за референтната дата, към която ще се отнасят събраните по време на преброяването данни. Периодът за подготовка и провеждане на преброяването е съобразен с подготовката и провеждането на два изборни процеса през 2021 година - за народни представители и за президент и вицепрезидент, с оглед на ангажиментите на общинските администрации в изборния и преброителния процес. Преброяването ще се проведе в периода от 22 януари до 15 февруари 2021 година.

Последното преброяване на населението на България бе осъществено в началото на 2011 година. Според официалните данни от тогава населението на страната е 7 364 570 души. От тях 3 777 999 (51.3%) са жени и 3 586 571 души (48.7%) са мъже, или на 1 000 мъже се падат 1 053 жени. /БГНЕС