Костадин Бонев снима новия си филм „Далеч от брега” в ямболското читалище

Режисьорът Костадин Бонев
Режисьорът Костадин Бонев / БГНЕС

В началото на ноември в Ямбол започват снимките на най-новия български игрален филм - „Далеч от брега“ на режисьора Костадин Бонев.

Историята е базирана на цензурирания преди 1989 г. роман на Евгений Кузманов „Чайки далеч от брега“, определян като откровена сатира на тогавашния тоталитарен режим.

Театралният салон на читалище „Съгласие“ в Ямбол ще бъде основна снимачна площадка в сюжетния разказ за работата на един режисьор в провинциален театър във времето на късния социализъм. Работата на екипа ще продължи повече от месец и освен в най-старото ямболско читалище, сцени от филма ще бъдат заснемани на различни места в града – в парка, пред съдебната палата, по централни улици и др.

„Далеч от брега“ е най-новото предизвикателство, с което се заема режисьорът Костадин Бонев. Последният му пълнометражен игрален филм „Потъването на Созопол“ (2014 г.) пожъна редица награди от международни кинофестивали, включително от Прага, Милано, Берлин, Ню Йорк, Бразилия. Бонев е добре познат на зрителите още с „Военен кореспондент“ (2008 г.) и „Подгряване на вчерашния обед“ (2002 г.), също и с документални продукции като: „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“, „Европолис, градът на делтата“, „Корабите са пълни“ и др.

За пресъздаване на основните персонажи в новия си филм режисьорът залага на плеяда култови актьори от родната театрална и филмова сцена. Сред тях са Пенко Господинов, познат на широката аудитория с участието си в тв-сериалите „Забранена любов“, „Седем часа разлика“, „Стъклен дом“, „Недадените“ и като актьор от трупата на столичния Малък градски театър „Зад канала“. Сред звездите, участващи във филма са още Стефан Вълдобрев, Иван Петрушинов, както и едни от най-обичаните български актриси: Цветана Манева, Жорета Николова, Йоана Буковска, Радина Кърджилова, Мая Новоселска. За участие в кино-продукцията са привлечени и актьори от ямболския драматичен театър „Невена Коканова“.

Премиерата на „Далеч от брега“ ще бъде през 2018 г. /БГНЕС