Греди Асса с реверанс към студентите си в "Пресечни точки"

Греди Асса с реверанс към студентите си в "Пресечни точки"
Греди Асса с реверанс към студентите си в "Пресечни точки" / БГНЕС

"С тази изложба се надявам да допринеса за едно по-друго поведение и самочувствие на българина", това заяви художникът проф. Греди Асса пред камерата на БГНЕС по повод новата му изложба "Пресечни точки", която ще продължи до 17-ти юни в столичната галерия "Ракурси".

"Изложбата я правя близо две години и е част от една трилогия. Това е стъпка към традицията, към българския фолклор, която дълго таих в себе си. Изложбата е най-вече реверанс към моите студенти, които се занимават именно с мода и фолклор, тъй като те изучават мода. А в модата знаете, че от корените най-добре може да направиш неочаквания скок, защото те ти дават сила, спокойствие и устояване на традициите, които са много важни", сподели Асса.

"В изкуството съхраняването на ефимерното чертае линии в паметта. Тази културна проява на спомена ме провокира да се отдалеча от реалиите - природа, детайл, и да опитам да уловя идеята, съновидението, мечтата. Опитът овладява функцията по този омагьосан маршрут. Пътеката води до увлекателно преживяване, извървяно от миналото – едновременно романтично и географско. Приютяване в природата и измислянето ѝ във въображението, картография на чувствата и отвличане на разума – една покана за пътешествие". /БГНЕС