С ремонт за 1,5 млн. лв. започна новият сезон на Народния театър

С ремонт за 1,6 млн. лв. започна новият сезон на Народния театър
С ремонт за 1,6 млн. лв. започна новият сезон на Народния театър / БГНЕС

С ремонт на стойност 1,5 млн. лв. започна новият, 116-и сезон на Народния театър „Иван Вазов”, съобщи директорът му Мариус Донкин на пресконференция, предаде репортер на БГНЕС.

Донкин отбеляза, че сумата за ремонтните дейности е предоставена от правителството след нота до Министерски съвет, Министерството на финансите и Министерството на културата. С отделената сума е постигнато много – обновени са голямата и камерната сцена, като са подменени настилките, столовете за зрителите, реставрирани са златните покрития и ВИП ложите на голямата сцена, подобрени са електрозахранването, хидравличните системи, инсталациите в складовете за декорите и други. Донкин подчерта обаче, че има необходимост от освежаване на външния вид на зданието.

Директорът на националния театър съобщи, че започналият на 10 септември сезон идва с обновен репертоар и тъкмо това ще бъде една от основните цели на ръководството – все повече нови и разнообразни спектакли на високо ниво. Само до Нова година на сцените ще се изиграят 6 премиери, сред които „Чудаци” по Максим Горки, „Цветът на дълбоките води“, с който Бойка Велкова дебютира като режисьор, „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев и други.

Мариус Донкин отбеляза още, че театралната година започва с нови актьори, сред които е Радина Кърджилова. Самият той пък ще се върне отново на сцената в постановките „Крадецът на праскови” и „Господин Ибрахим”.

На пресконференцията стана ясно също, че предстоят редица международни изяви, сключване на споразумение за сътрудничество с китайската Национална асоциация на изкуствата, прояви, свързани с българското председателство на ЕС, както и разговори за създаването на т.нар. балканска асоциация на националните театри. На 18 септември ще бъде открита изложба по повод откриването на сградата на културната институция. Съвсем скоро ще заработи и нов сайт на театъра, който, според Донкин, е един от най-добрите.

„Новият сайт на театъра е един от най-добрите не само в страната, но и в Европа, като предлага много повече информация и възможности на гражданите. Сред новостите е, че при онлайн покупка на билет, избирайки място в залата, потребителят ще може да провери под какъв ъгъл ще вижда сцената и ще избира най-удобното за себе си място. Така няма да съществува усещането, че клиентът е измамен, купувайки си билет”, каза той.

След журналистически въпрос за оставката на главния режисьор Александър Морфов, директорът отрече между двамата да е имало спор и заяви: „Не съм приемал оставка. Александър Морфов се оттегли, тъй като многобройните му ангажименти зад граница затрудняват пълното отдаване на работата му тук. Той винаги е добре дошъл в театър „Иван Вазов” и ще работим заедно и в бъдеще”.

Мариус Донкин благодари за свършената от Морфов работа през годините. /БГНЕС