Нобеловата награда за литература отива при Кадзуо Ишигуро

Британският автор от японски произход Кадзуо Ишигуро е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература.
Британският автор от японски произход Кадзуо Ишигуро е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература. / БГНЕС

Тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература е британският автор от японски произход Кадзуо Ишигуро.

Отличието се присъжда за неговите романи, които „с голяма емоционална сила разкриват бездната под нашето илюзорно чувство за връзка със света“, съобщиха от Шведската академия.

Ишигуро е роден на 8 ноември 1954 г. в Япония, но още на петгодишна възраст се мести с родителите си във Великобритания, където завършва английски език и философия в Университета в Кент, след което и творческо писане в Университета в Източна Англия.

Първата му книга „Още веднъж в Нагасаки“ излиза през 1982 г. Действието в нея, както и във втората му творба – „Художник на изменчивия свят“ (1986 г.), се развива в японския град Нагасаки няколко години след края на Втората световна война.

Сред темите, които са най-силно засегнати в неговите произведения, са тези за паметта, времето и самозаблудите, посочват от Академията. Те са особено отчетливи в най-известния му роман „Остатъците от деня“ (1989 г.), който няколко години по-късно е екранизиран. В едноименния филм участва Антъни Хопкинс в ролята на обсебения от задълженията си иконом Стивънс.

„Творбите на Ишигуро са белязани от предпазливо сдържан начин на изразяване, независим от случващите се събития“, се казва в съобщението на Академията.

Освен осемте си романа, Ишигуро пише разкази, както и сценарии за киното и телевизията.

Нобеловата седмица започна в понеделник с наградата за физиология и медицина, която отиде при трима учени за откриването на молекулярен механизъм, контролиращ циркадния ритъм.

Във вторник беше връчена наградата в областта на физиката, която отличи трио физици, спомогнали за наблюдението на гравитационните вълни.

Трима учени спечелиха и наградата за химия, която отиде при авторите на революционен метод за опростяване и подобряване на изображенията на биомолекули.

В петък в норвежката столица Осло ще бъде посочен носителят на наградата за мир.

Новият притежател на наградата в памет на Алфред Нобел за икономика ще бъде обявен на 9 октомври в Стокхолм. Отличието е учредено от централната банка на Швеция. /БГНЕС