Пейзажи със старини – едно вдъхновяващо културно наследство

Изложбата е посветена на Андрей Протич.
Изложбата е посветена на Андрей Протич. / БГНЕС

Националната галерия представи картини от колекцията си "Пейзажи със старини", предаде репортер на БГНЕС.

"Това е началото на една поредица от изложби посветена на Европейската година на културното наследство. Тъкмо пейзажите със старини са темата, която толкова дълбоко е вълнувала българския художник още от времето, когато новото българското изкуство прохожда. Дори от времето, когато българското възраждане поставя основите на отношението към старината и културното наследство", заявиха от екипа на изложбата.

Изложбата представя разнообразието и постиженията на българските художници в този жанр, неговото развитие и особености, не като подражание на европейския, а като визуален еквивалент на културата на опазване на художественото ни наследство.

"Изложбата ще ви накара, когато я разгледате да се почувствате малко по-вдъхновени, малко по-българи и малко по-щастливи от това, че имаме това културно наследство", заяви Амелия Гешева, зам.-министър на културата.

Изложбата е посветена на Андрей Протич. С портрети, текстове, снимки и издания се представя научното наследство на големия български изкуствовед с акценти върху приносите му за институционалното и законодателно изграждане на системата за опазване на българското художествено наследство и в частност – огромната му роля за развитието на Националната галерия.

Изложбата "Пейзажи със старини" е под патронажа на Министерството на културата. /БГНЕС