Малкият художник Борис Симеонов с изложба в музея "Борис Христов" в София=
Малкият художник Борис Симеонов с изложба в музея "Борис Христов" в София= / БГНЕС
Синът на известен диригент се качва по стълбицата на цветоусещанията

Той е роден на 9 юли 2004 година. Още тригодишен е пред музикантите с баща си – диригентът на „Симфониета „София“ Свилен Симеонов, на 4 започва с цигулката, но пътят му е към изобразителното изкуство.

От 6-годишен преминава по цветните стъпала на детските школи и току-що научи, че е приет в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“.

Борис е на 13 години и талантът му е към цветоусещането, умението без предварително да е обучаван, да съчетава и смесва цветовете и да търси багри.

Картините, живопис и графика, включени в изложба в Четиринадесетия фестивал на изкуствата "Борис Христов" са 30.

Рисувани са в периода 2008 - 2018 година и включват техника с маслени, акварелни и акрилни бои, с пастели и молив. Впечатляващи са картините с любимите му маслени бои. Акварелите му се отличават със свежест и переспектива. А петте му психокартини символ на „универсалния ужас”, повлияни от „Писък” на Мунк изумяват, защото са рисувани на 6 и 7-годишна възраст.

След графиките с туш и акварелите, в изложбата в Дома на културата "Борис Христов" в София, са и последните импресионистични картини с любимата му техника - масло, повлияни от Париж, където младият художник е през март 2018 година.

Борис е носител е на Първа награда на Националния конкурс за детска рисунка на Галерия „Сезони” през 2012г., има отличия от Министерството на Културата на Египет, 9 самостоятелни изложби на различни места в България, както и в галерия Philomuses в Париж през март 2018 година.

На 26-и януари 2019 година Борис Симеонов е поканен от кмета на Париж да вземе участие в тържествата пред кметството, като нарисувана от него картина ще бъде подарена и изложена в кметството на Париж. Борис често обича да цитира мисълта на Алберт Айнщайн „Умен е не този, който знае много, а този който има богато въображение”. Картините на Борис Симеонов са плод както на детското му въображение, така и на зрялост, въпреки възрастта му.

Изложбата е открита в понеделник в музея "Борис Христов" в София. /БГНЕС