Факелът на мира преминава по Е-79 към Гърция

Факелът на мира преминава по Е-79 към Гърция
Факелът на мира преминава по Е-79 към Гърция / БГНЕС

Днес от Дупница към Благоевград по Е-79 премина „Факелът на мира”, носен през изминалите десетилетия от световни личности като Майка Тереза, Нелсън Мандела, Папа Йоан Павел II, Папа Франциск, Мохамед Али и др., предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

След кратка програма, започнала пред Община Дупница, пробегът на бегачите с факел в ръка, продължи по ул. "Свети Иван Рилски", а след това и по Е-79 в посока Благоевград. Бегачите си го предават на етапи, всеки бяга според възможностите си.

Огънят на мира ще премине утре през ГКПП „Кулата - Промахон” в Гърция, за да стигне до крайната точка - Португалия, минавайки през 48 страни. Тази година за първи път България е домакин на старта на Световния пробег на мира.

Peace Run e най-дългата мирна щафета, символ на обединение на хората и укрепване на идеалите за мир по света.

В продължение на три десетилетия запалените факли се носят от бегачите по целия свят, свързвайки и вдъхновявайки отделни хора, общности и страни. С тази международна щафета са изминати близо 635 000 км, преминала е през над 150 държави и е докоснала живота на милиони хора. Част от популярните факлоносци са били Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, Михаил Горбачов, Вацлав Хавел, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис, Пол Тергат, Тегла Ларуп, Паола Радклиф и много други знаменитости, радетели на мира.

Пробегът се организира в България за първи път през 1997 г. През 1999 година страната ни става част от Европейския лъч на Пробега на мира. Тази година, на 27 февруари за първи път началото на щафетата започна от България. /БГНЕС