Китайска рисунка на 1000 години продадена за 59 млн. долара

Книжният свитък с рисунка на прочутия средновековен китайски художник Су Ши /1037-1101 г./ е продаден за 59 милиона долара /463 млн. хонконгски долара/ на търг в Хонконг, организиран от аукционна къща „Кристис“.

Експертите на аукционната къща определиха рисунката „Камък и дърво“ като „едно от най-важните китайски произведения на изкуството, което някога е било предлагано на търг“. На нарисувания преди почти 1000 години книжен свитък са изобразени голям камък с причудлива форма, извито дърво и кълнове трева.

На свитъка са поставени именните печати на 41 колекционери, които са го притежавали, а също така са написани коментарите на четирима прочути поети за рисунката. Тези подробности са доказателство за нейната автентичност и проследяват нейния път в многовековната история. Последният й собственик е японец, който я е купил през 1937 г.

Рисунката на Су Ши беше оценена за 400 млн. хонконгски долара. Тя не успя да подобри рекорда за цена на китайско произведение на изкуството. Той принадлежи на картината „Юни-октомври 1985“ на художника абстракционист Чжао Уцзи /1920-2013 г./. Тя беше продадена на търг на „Сотби“ за 65,2 милиона долара. Той се проведе в Хонконг на 30 септември тази година.

Су Ши е китайски поет, художник, калиграф и държавен деец. Той е живял в 11 и началото на 12 век по време на династията Сун. Неговото значение за китайската култура е като това на Леонардо да Винчи за европейската. Свитъкът „Камък е дърво“ е един от двата, които са достигнали до нас. Вторият се намира в музей на остров Тайван. /ТАСС