Изложба показва българското изкуство на границата между ХХ и ХХI век

Галерия „Арте“ започва 2019 г. с нова изложба, посветена на българското изкуство на границата между ХХ и ХХI век, предаде репортер на БГНЕС.

Изложбата включва двадесет и пет прецизно избрани живописни и скулптурни произведения на български автори от частни колекции с фокус върху този отрязък от пътя на българското изкуство, характеризиращ се с наситеност и динамика, когато живописта достига пределна свобода в институционалното си функциониране и в изразните средства.

„Имаме удоволствието да започнем годината с една изложба, която е много колекционерски насочена. Умишлено тя се нарича „От колекции за колекционери“. Прецизно са подбрани автори, които смятаме, че са значими за един период от нашето изкуство, обхващащ края на миналия век и началото на този“, разказва Гергана Борисова, управител на галерията.

Авторите – Олга Вълнарова, Светлин Русев, Елза и Владо Гоеви, Атанас Пацев, Найден Петков, Калина Тасева, Петър Дочев, Йордан Кацамунски, Борис Гондов, Цанко Панов, Енчо Пиронков – от една страна са сред ярките представители на доминиращите тенденции през 90-те, а от друга са разпознаваеми с ясно аргументираната си автономност.

„Имената са много значими и отразяват обстойно този период от българското изкуство“, смята Гергана Борисова.

Изложбата може да бъде видяна от 14 до 25 януари. /БГНЕС