Над 600 хиляди за рядка илюстрация на Ерже

Комиксите на Ерже са един от културните знаци на XX век.
Комиксите на Ерже са един от културните знаци на XX век. / БГНЕС

Рядка илюстрация, нарисувана и оцветена от белгийския художник Ерже – бащата на героя Тентен (Tintin), бе продадена в четвъртък за повече от 600 хиляди евро на търг на "Кристис" (Christie's) в Париж.

Предварителната оценка бе между 500 000 и 600 000 евро, акварелът получи 629 000 евро (включително таксите).

По-добре е, отколкото през ноември 2017 г., когато подобна работа бе продадена за 505 хиляди евро на търг в Artcurial, но по-малко, отколкото през ноември 2015 г., когато друга работа на Ерже бе продадена за 770 600 евро.

Акварелът продаден в четвъртък е направена за корицата на „Пти Вентием“ (Petit Vingtième) и е публикувана на 22 юни 1939 година.

„Приключенията на Тентен“ е комиксова поредица от 24 албума, създадена от Жорж Реми, по-популярен с артистичното си име Ерже. Поредицата е сред най-известните европейски комикси от XX век, преведена на над 100 езика и адаптирана за радио, телевизия, театър и кино.

Действието на поредицата се развива в реалистично пресъздадения XX век. Главен герой в историите е младият белгийски репортер и авантюрист Тентен.

Ерже създава поредица с чист и изразителен стил, наречен "ясна линия". Историите се преплитат с по-сложен хумор, в който се открива политическа сатира и културни препратки. /БГНЕС, АФП