Редовният полов живот след 50 г. е полезен за ума

Редовният полов живот при хората над 50 г. помага за поддържането на бистър ум.
Редовният полов живот при хората над 50 г. помага за поддържането на бистър ум. / БГНЕС

Всички знаят за ползите от решаването на кръстословици и изучаването на чужд език при поддържането на пъргав и бистър ум в напреднала възраст. Според ново проучване обаче редовният полов живот след 50-годишна възраст също помага.

Британски учени са провели експеримент с участието на 28 мъже и 45 жени на възраст между 50 г. и 83 г., които е трябвало да се подложат на различни тестове за своите умствени способности. Те също така са били попитани и колко често правят секс – веднъж седмично, месечно или никога.

Хората, които водят полов живот поне веднъж седмично са показали по-високи резултати при гладкия говор и пространствената ориентация.

„Възможно е увеличената честота на сексуалната активност да е свързана с по-добрите познавателни умения“, се казва в изследването на експерти от университетите в Ковънтри и Оксфорд.

„Хората не искат да мислят, че възрастните хора правят секс“, заяви Хейли Райт, водещ автор на проучването от Университета в Ковънтри. „Но ние трябва да предизвикаме това разбиране на социално ниво и да погледнем какво влияние може да има сексуалната активност при хората над 50 г.“, каза още тя.

Според проучването по-нататъшни изследвания биха могли да проучат това как биологични елементи като допамина или окситоцина могат да повлияят на връзката между сексуалната активност и функцията на мозъка, за да бъдат по-точно обяснени откритията. /АФП