Артист дари екскременти за научни изследвания

Фекалите на всяко живо същество са толкова уникални, колкото пръстовите отпечатъци, твърдят изследователи от Нова Зеландия.
Фекалите на всяко живо същество са толкова уникални, колкото пръстовите отпечатъци, твърдят изследователи от Нова Зеландия. / БГНЕС

Фекалиите на всяко живо същество са толкова уникални, колкото пръстовите отпечатъци, твърдят изследователи от Нова Зеландия в доклад, който би могъл да повлияе на нарастващия тласък към персонализираната медицина и специализираните лечения.

В интригуващо сътрудничество между изкуството и академичните среди, учените в университета в Окланд са изучавали екскременти от известния артист Били Епъл. Те установили, че почти половината от видовете бактерии, присъстващи в пробите от 1970 г., са все още налице в тялото му 46 години по-късно. Тяхното изследване, публикувано в Human Microbiome Journal, означава, че напредъкът в персонализираната медицина може да има предвид не само индивидуалните гени на дадено лице, но и неговите уникални микроби.

Молекулярният биолог Джъстин О'Съливан каза, че "тези микроскопични същества си взаимодействат по много сложни, загадъчни начини с нашите телесни системи и играят решаваща роля в нашето здраве, благополучие и развитие". Той допълни: "Структурата на микробиома е повлияна от взаимодействието между вашите гени и околната среда, което включва това, което ядете".

О'Съливан, старши изследовател в института Liggins, заяви, че изследването е единствено по рода си, защото хората не са склонни да пазят подобни проби.

Епъл, който учи изкуства в Кралския колеж в Лондон, преди да се премести в Ню Йорк, където сътрудничи с Анди Уорхол и други поп изпълнители през 60-те години, събрал тъкани и ги съхранил, като през 2016 г. попълнил „колекцията“ с нови.

"Храносмилателната система на Били е по-малко разнообразна на 80-годишна възраст в сравнение с на 35, но 45% от видовете бактерии са останали, въпреки значителните различия във възрастта и околната среда“, пише в доклада. Изследването установи още, че основната част от популацията на бактериите на човек остава стабилна с възрастта и е в тясна връзка с унаследените гени. /АФП