Електронните цигари също причиняват негативни за здравето ефекти

Електронните цигари също не са безобидни.
Електронните цигари също не са безобидни. / БГНЕС

Електронните цигари, особено тези с ароматни добавки, предизвикват масово унищожение на моноцити – клетки, участващи в имунната система на организма, се казва в публикация в списание Frontiers in Physiology.

Според учените вредата е сериозна и те предлагат продажбата на такива заместители да се ограничи, а производителите да са задължени да посочват на опаковките всички налични компоненти. „Призоваваме властите да защитят здравето на хората“, заявява Ирфан Рахмант от университета в Рочестър, САЩ.

През последните две-три години популярността на електронните цигари се увеличи и учените започнаха активно да се интересуват дали тези заместители на обикновените цигари действително са по-малко вредни от тях. Изследванията доведоха до противоречиви резултати. Установено е, че тютюневият дим е по-опасен за белите дробове, но в изпаренията на електронните цигари също има много канцерогенни и токсични вещества. Рахман и колегите му са установили също, че течностите за електронни цигари, особено тези, които са ароматизирани, имат и едно особено негативно свойство. Те унищожават моноцитите /едни от ключовите типове имунни клетки, при което се предизвикват възпалителни и други реакции, които изострят въздействието на вредните вещества върху белодробната тъкан. /РИА-Новости