Янислав Герчев: Доволен съм от постигнатото на Европейското

"Със сигурност съм доволен от постигнатото именно заради всички перипетии, през които минах. Бях разочарован миналата година, когато отново станах втори на Европейското, защото тогава бях в много добра форма и може би тогава шансът ми за златен медал бе много по-голям", сподели българският джудист Янислав Герчев, който спечели сребърен медал на Европейсото първенство в Тел Авив.

Герчев остава втори в Европа за втора поредна година. Вицешампионът в категория до 60 килограма от Тел Авив е единственият финалист на състезание от такъв ранг след бронзовия медалист на Олимпийските игри в Атина Георги Георгиев, подчерта днес на пресконференция в Пресклуб България двукратният №1 на Стария континент при младежите и бронзов медалист при мъжете в кат. 81 кг. Ивайло Иванов. "Отидохме на Европейското първенство с много смесени чувства, тъй като близо два месеца се възстановявах от контузия и реално подготовката ми за първенството бе около 15 дни. Независимо от това обаче на самото състезание бях доста концентриран, имах ден и в крайна сметка успях да си взема своето. Така че съм доволен от представянето си. Единствено загубих във финала от опитния руснак, който можех и да победя, но понякога просто се нуждаеш от малко късмет", коментира Герчев.

През септември в Баку предстои световно първенство за мъже и жени. Участията на големите турнири преди това, както и лагерната подготовка ще бъдат в програмата на националните състезатели, увери Коруджиев. Заради недостатъчния бюджет на федерацията, ще се наложи съкращаване на разходите за спортно-състезателна дейност при юношите и девойките, добави генералният секретар на БФ Джудо Асен Круджиев.

Янислав Герчев, Ивайло Иванов и Атанас Герчев не скриха огорчението си от неизпълнените финансови обещания за персонално стимулиране от ръководството на федерацията за постигнатите успехи. Състезателите си чакат премиите от 2015 година досега, а наставникът им се надява да си вземе парите от 2014 година до днес. Средствата се осигуряват от председателя на БФ Джудо Иван Михалев и той ще ги даде когато може, заяви Лъчезар Иванов – член на Управителния съвет на централата. Уговорка за изплащане на сумите /10 хил. лв за златен медал, 8 хил. лв за сребърен и 5 хил. за бронзов на европейско първенство/ е имало още в края на януари т. г. по време на Европейската купа в София /бившия турнир „Освобождение“/, но всичко казано е било само думи, разказаха потърпевшите. С 5-10 хил. лв. няма да забогатеем, но ще сме спокойни за елементарните разходи в живота, сподели Ивайло. Коруджиев съобщи, че ще свика заседание на УС на БФ Джудо, за да бъде взето решение по въпроса за премиите. Янислав и Ивайло настояват да бъдат поканени и изслушани на това заседание. /БГНЕС