Павел Ангелов: Да участвам на Олимпиада е сбъдната мечта за мен

"Ще бъда дебютант на Олимпийските игри в ПьонгЧанг. Няма много напрежение. Очаквам да направя четири добри спускания и да се представя на едно добро ниво. За места и класиране не искам да прогнозирам". Това заяви на пресконференция в Пресклуб "България" родният ни състезател в дисциплината шейни Павел Ангелов, предаде репортер на БГНЕС. Той ще представи страната ни на Олимпийските игри в ПьонгЧанг идния месец, а това ще бъде и неговото дебютно участие на такъв форум.

"Ще говорим след спусканията. Чувствам се добре, нямам никакви притеснения относно физическото си състояние. На четирите Световни купи, които бяха квалификации за Олимпиадата, се представих на едно добро ниво. Те ми бяха като подготовка, която смятам, че е достатъчна за едно добро представяне в Южна Корея.

"Подготовката на Павел мина относително добре. Заради ограничение във финансовите ни възможности стартирахме с тренировките много по-късно. Едно е да не прекъсваш състезателния процес, а съвсем друго е да се накъсва, както е при нас. Стараем се през лятото да компенсираме на ролкови шейни и на естествени трасета. Направили сме в района на Кремиковци стартова рампа, защото тя е изключително важна. Един от минусите на Павел е, че няма такива условия за стартиране и неговите резултати при старта не са добри. От там му се увеличава времето, а следователно и класирането", започна треньорът на Павел Ангелов и председател на БФШейни Георги Вергов.

"Тази година за пръв път купихме шейна на Павел, която е на стойност 4000 евро. До този момент сме взимали шейни от Международната федерация. Никоя друга федерация не е карала с такива. Благодарни сме на министерството, че ни отпуснаха малко повече пари, за да успеем най-накрая да си го позволим. Надяваме се, че и през следващата година ще е така и ще ни отпуснат средства за втора шейна, защото имаме един младеж, който е много добър. Казва се Цветелин Иванов и е с много качества и резултати. На подготовките и международните състезания си носим храна, за да не даваме пари. Състезателите реагират малко, но им казвам, че това е положението, защото няма да може да ходим на толкова лагери и Световни първенства. Да не говорим за екипировката. Като направим една зимна екипировка, караме с нея 4-5 години", сподели още Вергов.

На въпрос защо продължава да се състезава и кое е нещото, което го крепи въпреки всичките трудности и лишения, Павел Ангелов бе категоричен: „Любовта към спорта. Искам да мотивирам повече деца, които гледат, защото този спорт не е много популярен у нас, а чрез състезания и Олимпийски игри, може би ще ги накарам да се занимават с него. За мен да участвам на Олимпийските игри е една сбъдната мечта. Не съжалявам за моя избор. Това ме прави щастлив. Надявам се на едно добро класиране, което за нашата страна е между 25-30 място“, завърши 26-годишният ни състезател.

Олимпийските игри в ПьонгЧанг ще се проведат от 9 до 25 февруари. /БГНЕС