Томас Бах на тридневна визита в Северна Корея

Президентът на МОК бе направен почетен гражданин на Сеул след Олимпиадата в Южна Корея.
Президентът на МОК бе направен почетен гражданин на Сеул след Олимпиадата в Южна Корея. / БГНЕС

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах пристигна в Пьонгянг за тридневна визита в Северна Корея по покана местни олимпийски комитет, съобщиха от МОК.

Поканата към Бах е била отправена на 20-ти януари в Лозана, когато се състоя историческата среща между олимпийските комитети на Южна и Северна Корея в централата на МОК, след която официално бе потвърдено, че Северна Корея ще участва на Зимната олимпиада в ПьонгЧанг, а двете страни ще излязат заедно на церемонията на откриването под общ флаг. "Делегацията на МОК пристигна днес в Пьонгянг и ще си тръгне на 31 март сутринта", се казва в съобщението от Международния олимпийски комитет.

Томас Бах на няколко пъти подчерта, че счита за голям успех на водената от него организация затоплянето на отношенията между двете враждуващи страни в последните месеци, чиято връхна точка достигна по време на Олимпиадата в ПьонгЧанг. "Това беше наистина велик момент. Все още ме побиват тръпки, когато се сещам за него. Точно това е посланието, което Олимпийските игри би трябвало да демонстрират към целия свят. Атлети от две дълго враждуващи държави се държаха за ръце и вървяха рамо до рамо, изпращайки по този начин невероятно послание за мир и приятелство от прекрасния корейски полуостров, който, за съжаление, от много години е раздиран от жестоки конфликти“, сподели Бах след официалната церемония по откриването на Игрите. /БГНЕС