,,Нощта на спорта" бе открита в София.
,,Нощта на спорта" бе открита в София. / БГНЕС
,,Нощта на спорта“ с първо издание в София

За пръв път в София се провежда на Нощта на спорта в рамките на европейската седмица на спорта, предаде репортер на БГНЕС.

Празникът НДК 360 – Европейска вечер се организира съвместно от спортното министерство и Европейската комисия, Столична община, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, НДК, НСА „Васил Левски“ и Българска федерация по ориентиране. На днешния ден подобни прояви се организират във всички страни членки на ЕС.

За участие са поканени 25 клуба. Сред специалните гости са световният шампион по гимнастика Йордан Йовчев, който е част от клуб „Стрийт фитнес“ и пред публиката направи демонстрационен турнир, както и различни посланици на спорта. Има специални площадки за баскетбол, фитнес, таекуондо. Гост на събитието е и изтъкнатият рекордьор в планинските бягания и изкачвания Кирил Николов – Дизела, който подкрепи проявата и участниците.

,,Призоваваме всички любители на спорта да се включат в инициативата, убедени сме, че ще се любите в някоя от спортните дисциплини и ще бъдат част от вашия живот. Това е нашата мисия в министерството – да накараме с подобни инициативи всеки един човек да спортува“, каза за БГНЕС Виктория Славкова, част от екипа, организирал Европейската седмица на спорта пред НДК. За всички призьори са осигурени медали, които ще бъдат раздадени по-късно тази вечер.

„За първи път организираме подобна проява в една от емблематичните сгради и зони на столицата. Желанието ни е този празник да се утвърди като традиционен. НДК не е най-високата и най-голямата сграда на града, но е сред най-разпознаваемите – един от символите на българската столица. Фестивалът е част от инициатива ,,София – Европейска столица на спорта“, с което Столична община продължава да предлага нови и нови възможности за активен и здравословен начин на живот. Тази проява става факт след обединените усилия на институциите“, заяви Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“. /БГНЕС