Моуриньо: Твърде рано е да се отказвам от футбола

Бившият мениджър на Манчестър Юнайтед вярва, че все още принадлежи към най-високото футболно ниво, въпреки че бе уволнен от тима на ,,червените дяволи“ през декември след серия от незадоволителни резултати. След раздялата с португалеца Юнайтед са в серия от шест поредни победи във всички турнири под ръководството на временния наставник Оле Гунар Солскяр.

Въпреки това, Моуриньо няма намерение да се отказва след уволнението от 20-кратния шампион на Англия. ,,Искам да бъда треньор отново“, започна той за BeIN Sports. ,,Твърде млад съм, във футбола съм от много години, но ще бъда на 56 след няколко седмици. Където и да отида, аз съм част от най-високото футболно ниво. Принадлежа на топ нивото и ще се завърна един ден там“, добави той.

Моуриньо подписа нов двугодишен договор с Юнайтед в началото на 2018, като изведе отбора до второто място във Висшата лига през сезон 2016-17. Но конфликтът между мениджъра и клуба започна, когато португалският специалист си позволи да разкритикува публично ръководството за това, че не му е осигурило достатъчно пари за трансфери през лятото. Наставникът искаше да се сдобие с поне един нов централен защитник, но това така и не се осъществи, като вместо това клубът привлече в редиците си бразилския полузащитник Фред за 50 млн. паунда, младия талант на Порто Диого Далот и резервния вратар Лий Грант.

През септември започнаха да се появяват проблеми във взаимоотношенията между Моуриньо и Пол Погба, като френският национал бе лишен от вицекапитанската лента, преди двамата да бъдат заснети в конфликт на тренировъчното игрище. ,,Считам, че второто място, което постигнах с Манчестър Юнайтед във Висшата лига е едно от най-добрите ми постижения в треньорската кариера. Вие ще кажете веднага „Той е луд, как може да говори така, при положение, че има 25 титли?“ Ще продължа да го повтарям, защото има някои неща, които медиите не виждат. За мен е важно хората да знаят какво става и зад камерите“, сподели португалецът.

Той се защити и от критиките за стила футбол, който практикува в Юнайтед и донесе негативни резултати на отбора. ,,Едно е имиджът, друго е комуникацията, трето е добрата структура, а съвсем различно е да печелиш титли и купи“, заяви бившият мениджър на Порто, Челси, Интер и Реал Мадрид. ,,Лесно е да играеш добре и да не печелиш, лесно е да изповядваш определена философия без добри резултати. Хората, които печелят и тези, които побеждават постоянно – защото може да печелиш епизодично и след това да изчезнеш – със сигурност мислят по различен начин по въпроса. Ако говорите за Пеп Гуардиола, Карло Анчелоти – група от треньори, към която принадлежа, къде са младите мениджъри, които ръководят отбори, постигнали големи резултати? Къде са те?, запита на финала Моуриньо. /БГНЕС