Тилърсън обясни откъде КНДР финансира ядреното си въоръжаване

Тилърсън и китайският държавен съветник Ян Цзе обсъдиха източниците на доходи на КНДР по време на срещата им миналата седмица във Вашингтон.
Тилърсън и китайският държавен съветник Ян Цзе обсъдиха източниците на доходи на КНДР по време на срещата им миналата седмица във Вашингтон. / БГНЕС

Държавният секретар на САЩ обясни по телевизия Си би ес как Китай Русия могат да окажат натиск върху КНДР, за да прекрати ядрената и ракетната си програми.

„Северна Корея има няколко конкретни потока за поучаване на доходи, които са твърде важни за техните възможности да финансират своите програми за въоръженията и да поддържат икономиката си, започна Тилърсън. Първият, разбира се, е енергетиката, нито една икономика не може да функционира, ако няма достъп до източници на енергия. Китай е основният доставчик на нефт за Северна Корея.

Държавният секретар подчерта, че „в миналото, когато нещата са вървели зле“, Пекин е спирал да снабдява Пхенян с ресурси. „Ние се обръщаме към Китай да използва тези лостове, за да се повлияе на Северна Корея“, каза той. По думите му Китай трябва сам да реши как да използва „лостовете за натиск“.

Тилърсън отбеляза също, че с всяко ново изпитание ракетно-ядрената програма на КНДР „се придвижва напред, усъвършенства се от техническа гледна точка, разширява своите възможности“. „Не ни остава много време, необходима ни е помощта на Китай, за да накараме (севернокорейците) да седнат на масата за преговори“, изтъкна Рекс Тилърсън.

В случая с Русия източник на доходи е работната сила, смята той. В Русия работят над 30 000 души от Северна Корея. Техните заплати се изпращат на режима в Северна Корея“, убеден е ръководителят на американската дипломация.

В интервюто Рекс Тилърсън заяви още, че военният вариант спрямо Северна Корея ще остане единственият възможен, ако се провалят дипломатическите усилия. „Със своята резолюция Съветът за сигурност на ООН наложи най-строгите в историята санкции, разработени с цел Северна Коря да бъде върната към преговори, към конструктивен и продуктивен диалог. Ако нашите дипломатически усилия се провалят, нашият военен вариант ще остане единствен“, подчерта той..

На 15 септември КНДР изстреля поредната балистична ракета, която прелетя над японския остров Хокайдо и падна в Тихия океан на около 2000 километра източно от острова. Според Пентагона става въпрос за изпитание на ракета със среден обсег. То бе извършено само 4 дни, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за затягане още повече на санкциите срещу Пхенян.