Тилърсън съобщи за "умерена" размяна на реплики със Зариф

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън съобщи, че е провел "умерен разговор" с иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф, но изтъкна и че Вашингтон продължава да има "сериозни проблеми" по отношение на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД).

"Беше добра възможност да се срещнем, да си стиснем ръцете. Тонът беше изключително умерен. Нямаше крещене, не сме се и замервали с обувки", заяви Тилърсън пред медиите след срещата на министерско ниво, посветена на бъдещето на споразумението.

"Не беше въобще агресивен разговор. Всъщност беше много, много умерен обмен (на мнения и факти) за това колко различни са възгледите ни относно това споразумение", увери още американският дипломат. Той, също така, издаде, че причината президентът на страната му Доналд Тръмп да е толкова против СВПД е т.нар. "клауза за изтичане на срока", според която рестрикциите върху Иран ще бъдат вдигнати след 2025 година. По думите на Тилърсън, американската администрация намира подобно намерение за "крайно неприемливо". /АФП