Джон Маккейн: Не знам колко ми остава още да живея

За болестта на Маккейн стана ясно през юли миналата година.
За болестта на Маккейн стана ясно през юли миналата година. / БГНЕС

Големият приятел на България сенатор Джон Маккейн, който има рак на мозъка, не знае колко му остава да живее. Това показват фрагменти от книгата на Маккейн, които бяха оповестени от телевизия Си Ен Ен.

Книгата "The Restless Wave: Good Times, Just Causes, Great Fights, and Other Appreciations" излиза в САЩ по-късно този месец. „Не знам, колко дълго ми е писано да бъда на този свят“, констатира 81-годишният сенатор републиканец от Аризона.

„Възможно, е да имам още 5 години. Възможно, е прогресът в онкологията да доведе до откриването на нов начин на лечение на моя вид рак и да удължи живота ми. Възможно, е вече да не съм сред живите, когато слушате тези думи. Моята прогноза е по-скоро непредсказуема“, призна Маккейн. Той е готов за какъвто и да било изход.

Семейството на Маккейн.
Семейството на Маккейн. / БГНЕС

На 19 юли миналата година стана ясно, че сенаторът страда от тежкото заболяване. Няколко дни по-рано, на 14 юли, той беше успешно опериран. Тогава хирурзите извадиха 5-сантиметров съсирек кръв от лявото око на Маккейн. Именно тогава бе обявено, че той има глиобластом. По-рано не сенатора няколко пъти е поставяна диагнозата рак на кожата.

Сенатор Джон Маккейн е сред американските политици, които са най-яростните критици на Русия. През 2008 г. той загуби президентските избори от Барак Обама.

Маккейн и Орешарски.
Маккейн и Орешарски. / БГНЕС

От 1997 г. Маккейн редовно посещава България и се смята за неин приятел. Той бе удостоен с орден „Стара планина“ през 2001 г. През 2014 г. след среща с премиера Пламен Орешарски, българското правителство обяви, че спира проекта за газопровод „Южен поток“. /ТАСС и БГНЕС