Приключи срещата на Тръмп с дипломатите от Северна Корея

Тръмп потвърди, че срещата с Ким Чен Ун в Сингапур ще се проведе на 12 юни.
Тръмп потвърди, че срещата с Ким Чен Ун в Сингапур ще се проведе на 12 юни. / БГНЕС

Приключи срещата на президента на САЩ Доналд Тръмп с представителя на севернокорейския ръководител Ким Чен Ун – Ким Йон Чол и останалите членове на севернокорейската делегация. Тръмп излезе от сградата на Белия дом, за да изпрати лично севернокорейския пратеник до кортежа му, предоставен от правителството на САЩ. Срещата бе показана с директен превод в ефир по местните новинарски канали. Тя продължи един час и двайсет минути. Накрай Доналд Тръмп и държавният секретар Майкъл Помпео си направиха обща снимка с членовете на севернокорейската делегация на моравата пред Белия дом.

В преговорите взе участие и съветникът на президента Тръмп по националната сигурност Джон Болтън и ръководителя на административния апарат на Белия дом Джон Кели.

Ким Йон Чол предаде на американския президент послание от севернокорейския ръководител Ким Чен Ун.

Тръмп потвърди, че срещата с Ким Чен Ун в Сингапур ще се проведе на 12 юни. Той заяви, че Северна Корея е заявила желанието си за денуклеаризация и прогнозира, че диалогът с Пхенян ще е увенчан с успех процес.

Американският президент обеща от своя страна, че САЩ няма да налагат нови санкции на Северна Корея по време на преговорите.

„Не искам да използвам повече израза "максимален натиск“. Ние се разбираме добре“, добави той пред журналисти, след като бе изпратил Ким Йон Чол до колата.

„Не съм казвал, че нещата ще се урегулират в една среща. Говорим за години враждебност и проблеми“, предупреди той, но отново изрази увереност, че в крайна сметка изходът ще е много положителен.

Що се отнася до денуклеаризацията на Северна Корея, той увери: „Знам, че искат да го направят. Те искат други подобни неща. Искат да се развиват като държава. Това ще стане, без никакво съмнение“. /ТАСС и АФП