Япония е готова за ответен удар в случай на "неочаквани действия от страна на КНДР"

Японската армия е готова да реагира, ако Пхенян реши да извършва провокативни действия.
Японската армия е готова да реагира, ако Пхенян реши да извършва провокативни действия. / БГНЕС

Въоръжените сили на Япония се намират в пълна бойна готовност в случай на неочаквани действия от страна на Пхенян по повод отбелязването на годишнината от създаването на управляващата Корейска трудова партия. Това обяви във вторник пред журналисти японският министър на отбраната Ицунори Онодера.

"В миналото Северна Корея провеждаше във връзка с подобни годишнини ядрените си опити, изстрелването на балистични ракети. Този път ние сме в режим на повишена бдителност", съобщи министърът, цитиран от агенция "Киодо".

Както БГНЕС припомня, Онодера получи заповед от главата на правителството да не напуска Токио и да поддържа системата на постоянна готовност при изненадващи действия на КНДР.

Междувременно обаче въоръжените сили на Южна Корея увериха, че за момента все още не са открили признаци на нови провокации от Пхенян. Според информационната агенция "Йонхап" Южна Корея и Съединените щати използват всяка възможност да следят действията на КНДР. Това включва разузнавателни самолети от различни видове, системи за проследяване и ориентиране на военни кораби и наземни радари, способни да фиксират стартирания на балистични ракети в КНДР в рамките на две минути. /ТАСС