Прищина: Може да се откажем от ЮНЕСКО в името на диалога със Сърбия

Пацоли не изключи възможността Косово да се откаже от членство в ЮНЕСКО в името на диалога със Сърбия.
Пацоли не изключи възможността Косово да се откаже от членство в ЮНЕСКО в името на диалога със Сърбия. / БГНЕС

Властите в Прищина сериозно разглеждат възможността да се откажат от опитите за членство в културната организация на ООН ЮНЕСКО като сигнал до Сърбия, че Косово подпомага процеса за диалог. Това заяви косовският вицепремиер и министър на външните работи Беджет Пацоли пред „Дойче веле“.

„Една от стъпките към помиряване е и нашето оттегляне от молбата за членство в Интерпол. Ние интензивно обмисляме да се откажем и от искането за членство в ЮНЕСКО, с което на ще изпратим на Сърбия много силен сигнал, че искаме да подпомогнем процеса на диалог. Но Сърбия не трябва да блокира нашите инициативи за присъединяване към международни организации. Смятам, че и сега бихме могли да влезем в ЮНЕСКО, но искам споразумението със Сърбия да бъде колкото се може по-добро и в него да бъдат обхванати и тези въпроси“, заяви той.

Пацоли допълни също, че „на Сърбия й е ясно, че помирението с албанците би могло да допринесе за целия регион, както и за самата Сърбия“.

Прищина вече се опита да се присъедини към ЮНЕСКО през 2015 г., но тогава Генералната конференция отхвърли кандидатурата. Поддръжници на самопровъзгласилата се република не можаха да осигурят мнозинство от две трети, като срещу решението гласуваха 50 страни. /БГНЕС