Бойко Борисов кацна в Сараево

Премиерът ни Бойко Борисов и министрите от неговата делегация пристигнаха в Сараево. Това е първата визита на български премиер в Босна и Херцеговина (БиХ), предаде пратеникът на БГНЕС.

Днес премиеръте посети военната база „Бутмир“, която е край Сараево – на около 6 км. Там е щаб-квартирата на въоръжената мисия на ЕС в БиХ EUFOR Althea. Борисов разговаря с командващия въоръжените сили на ЕС в Босна и Херцеговина генерал-майор Антон Валднер от Австрия (между другото последните шестима висши военни на този пост са все от Австрия – бел. ред.) и с командира на Щаба на НАТО бригаден генерал Робърт Хюстън.

След това българският премиер се срещна с нашия контингент, участващ в мисията EUFOR Althea, начело на който е капитан I ранг Георги Георгиев. От 1 тоември командването ще поеме полк. Николай Киров. След продължил с половин час повече от предвиденото разговор с генералите Борисов излезе от щаба и изрази пред нашите офицери задоволството, че натовските генерали са говорили само със суперлативи за българския контингент и техния професионализъм. И в един момент се обърна към ген. Хюстън и го попита на български: "Нали така, генерале?"", на което американският военен отговори с широка усмивка и пак на български : "Точно така". Представителят на американската армия знае езика ни, тъй като е женен за българка.

Пэсле за снимката с нашия контингент до премиера беше Надето, момиченцето на генерала.

Операцията на въоръжените сили на ЕС в Босна и Херцеговина - EUFOR „Аlthea“, стартира с решение на Съвета на Европейския съюз на 12 юли 2004 г. Тя замени ръководената от НАТО операция SFOR, осигуряваща прилагането на Дейтънските споразумения, която е прекратена в края на 2004 г. Мандатът на EUFOR „Althea“ предвижда поддържане на сигурността в страната и предоставяне на обучение и подготовка с цел изграждането на отбранителен капацитет на силите за сигурност на БиХ.

В официалната делегация, придружаваща министър-председателя Бойко Борисов, са вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министрите Ивайло Московски и Емил Караниколов.

Утре в Сараево Борисов ще разговаря с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, с председателстващите и заместник-председателстващите на двете камари на Парламента, както и с члена на Председателството Бакир Изетбегович.

По време на посещението ще бъде подписано споразумение за изменение на Спогодбата между българското правителство и Съвета на министрите на Босна и Херцеговина за международни автомобилни превози на пътници и товари. /БГНЕС