Ердоган: Турция няма повече да пада в капаните на САЩ, заложени в Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган
Турският президент Реджеп Ердоган / БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган отправи силни критики към САЩ заради политиките им в Близкия Изток и изтегли военните от ученията на НАТО в Норвегия заради лична обида, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Фактът, че САЩ не изпълниха по-голямата част от ангажиментите си пред Турция от началото на конфликта в Сирия, предизвика сериозното разочарование на Анкара, заяви Ердоган пред разширеното съвещание на регионалните структури на ПСР, на която той е и лидер.

„Урегулирането на много въпроси, които Турция и САЩ биха могли с лекота да решат в рамките на принципите на съюзническите отношения, за съжаление, зацикли в задънена улица заради действията на американската страна. Това засегна събитията в Ракка, Манбидж и Дейр-ез-Зор. Но Турция няма намерение да се хваща на същите уловки в сирийския район Африн“, посочи той.

Президентът и партиен лидер подчерта, че Анкара днес се нуждае от прочистване на граничещата с Турция сирийска провинция Африн от терористите на PYD /сирийския клон на ПКК/ и въоръжените й отряди от YPG.

„Още от самото начало Анкара постави този въпрос. В районите на наблюдателните пунктове в зоната за деескалация Идлиб ще бъдат дислоцирани части на турските въоръжени сили. Турция е принудена да предприеме тази стъпка. В противен случай тези райони ще бъдат завзети от терористичните групировки“, предупреди Ердоган.

Държавният глава подчерта, че проектите за създаването на ДАЕШ /Ислямска държава/ и сирийското крило на ПКК / Партия на демократичното единство PYD/ имат едни и същи автори. Според него тези, които поддържат PYD, са подтиквали регионалните власти в Северен Ирак да обявят независимост, с цел да хвърлят Ирак в полето на нестабилността. Разбира се, не трябва да се забравя и това, че същите сили покровителстват и защитават терористичната организация ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, заяви Ердоган.

Той съобщи, че изтегля 40 турски военни, участващи в ученията на НАТО в Норвегия. Причината е, че в хода на ученията е установен плакат със снимка на въображаем враг в негово лице. На плаката са два фотоса – с основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк и Ердоган, за наличието му са докладвали ръководителят на Генералния щаб на турските въоръжени сили и министърът по евроинтеграцията, докато пътуват за Канада. Тогава е взето и решението за изтеглянето на турската военна част. Дори да бъде премахната тази провокация, Анкара няма да преразгледа решението си, това е пречка пред съюзничеството, категоричен бе президентът. Събитията след този инцидент се развиха скоростно – норвежкият военен, поставил Ердоган като съучастник на врага, бе уволнен незабавно, а генералният секретар на НАТО поднесе извинения на Турция.

Съвместният военно-команден център в Норвегия също се извини на Анкара в светкавично разпространено писмо. От Брюксел Йенс Столтенберг съобщи, че норвежкият военен, предизвикал скандала, не е сътрудник на Североатлантическия алианс, а е човек от гражданския персонал, нает по договор. /БГНЕС