Хиляди румънци протестират срещу управляващите

Ливиу Драгня
Ливиу Драгня / БГНЕС

Хиляди румънци демонстрираха в неделя срещу лявото правителство, обвинено от някои, че иска да отслаби борбата с корупцията, предаде АФП.

Между 15 и 25 хиляди души излязоха в студената неделна вечер на демонстрация в Букурещ, според журналисти от АФП и местните медии. Няколко хиляди други демонстрираха в други градове на страната.

Около 40 неправителствени организации и две големи конфедерации на профсъюзите обявиха в съвместно изявление, че "политическата мафия е поела контрола над Румъния".

Подписалите искат оттеглянето на законопроекти, които биха реформирали съдебната система и намалили правомощията на Прокуратурата за борба с корупцията.

Опозицията неотдавна критикува правителството заради "заплахи за независимостта на съдебната власт" чрез три законопроекта, които понастоящем са в процес на обсъждане и според нея отслабват борбата с корупцията.

Тези проекти са в основата на нова вълна на протест срещу социалдемократите, големите победители в парламентарните избори през декември 2016 г.

Опит да се смекчи законодателството за борба с корупцията причини миналата зима безпрецедентно след падането на комунистическото управление през 1989 година протестно движение. Протестите накараха лявоцентристкото мнозинство да оттегли подготвяните промени.

Според опозицията предложените от правителството реформи противоречат на напредъка, постигнат срещу корупцията в Румъния. Това пагубно социално явление е сред посочваните от ЕС от присъединяването на страната към ЕС преди десет години, заедно с България.

Наскоро румънската агенция за борба срещу корупцията замрази всички авоари на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. Решението е взето поради съмнения за тежки злоупотреби с еврофондове от ЕС.

Имуществото на Драгня се оценява на 27,4 млн евро. Румънската агенция за борба срещу корупцията уточни, че е взела същата мярка и срещу още поне 4-ма души, които се разследват за същото престъпление.

Ливиу Драгня е заподозрян в създаването на престъпна група и фалшифициране на документи с цел получаване на средства от еврофондовете. Според него "става въпрос за политическа атака поради желанието на неговата партия в страната да се проведе съдебна реформа".

Разследването срещу Драгня се отнася за периода от 2001 г. до 2012 година, когато той бе председател на Областния съвет в Телерман, Южна Румъния. Разследването започна след сигнала на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която съобщи, че в Румъния са изплатени незаконно 21 млн. евро за изграждане на пътища.

Ливиу Драгня ръководи най-голямата партия в страната, но не може да заеме мястото на премиер, защото през 2016-та година бе осъден за участие в изборни измами. В момента той е председател на Долната камера на румънския парламент./БГНЕС