Груевски подава оставка като лидер на ВМРО-ДПМНЕ

Груевски ще се оттегли от лидерския пост.
Груевски ще се оттегли от лидерския пост. / БГНЕС

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски обяви, че ще подаде оставка от лидерския пост в партията.

В интервю за “Куриер“ [b]Груевски обяви, че ще подаде оставка пред органите на партията и се надява, че това ще помогне да се урегулира сегашната политическа ситуация.[/b] В същото време той заяви, че един ден СДСМ ще съжалява за своите действия и гражданите ще си върнат държавата.

На въпрос дали ще остане председател на партията, Груевски отговори: "Вечерта след първия тур на изборите ясно заявих, че лидерът на партията носи най-голяма отговорност. След това в телевизионно интервю, обясних, че винаги в един отбор независимо дали е политически, спортен, бизнес или друг, най-голямата отговорност по презумпция носи първият човек. Тези, които ме познават добре, и тези, които разбират политическите послания, ме разбраха.[b] Независимо какъв ще е резултатът от анализа на изборите, дори и ако е такъв, че обективно моята вина е малка или дори ако се установи, че нямам обективна вина за загубата, аз ще подам оставка пред органите на партията“.[/b]

Той обяви, че, според устава, партията трябва да организира извънреден конгрес, на който ще бъде избран председател на ВМРО-ДПМНЕ. Груевски не посочи кога ще се проведе конгреса, това също трябва да се реши от партийните органи.

Попитан за задържането на 36 души, сред които и шестима депутати от ВМРО-ДПМНЕ за насилието в парламента от 27 април и следващите стъпки, той отговори, че партията и парламентарната група имат ежедневни срещи и съвместно ще решат какво ще правят по-нататък.

"Влизането в парламента и особено използването на физическа сила беше грешка и аз бях първият политик, който публично, най-напред чрез социалните мрежи, призова за спокойствие и след това го осъди на пресконференция“, каза Груевски.

„От друга страна е ясно, че това е реакция на действие, т.е. реакция на незаконния избор на председател на парламента... Хората, които бяха провокирани и влязоха, вероятно смятаха, че това ще помогне на държавата, а всъщност се подадоха емоции, паднаха в нечий капан. Те действаха от патриотични подбуди", добави той.

Според него целта на предприетите сега действия е да се отслаби ВМРО и да се сплаши народът.

[i]Кой бе Никола Груевски

Никола Груевски бе избран за лидер на ВМРО-ДПМНЕ с помощта на Любчо Георгиевски през 2003-та година. Той бе премиер на страната от 2006-та година до края на месец януари на 2016-та година. В момента той е разследван и обвиняем по няколко дела, които се водят от Специалната прокуратура в Скопие. Груевски е и с отнет международен паспорт и няма право да напуска Република Македония.

След катастрофалните резултати по време на местните избори от октомври Груевски бе подложен на огромен натиск, дори и от страна на най-близките си сътрудници, които поискаха неговата оставка. Според тях "той носи най-голямата вина и отговорност за загубата на изборите".[/i] /БГНЕС