САЩ: Без нормализиране на отношенията с Косово, Белград не може да влезе в ЕС

Сърбия и САЩ нямат съгласие за Косово, но смятат, че диалогът трябва да продължи.
Сърбия и САЩ нямат съгласие за Косово, но смятат, че диалогът трябва да продължи. / БГНЕС

Президентът и премиерът на Сърбия Александър Вучич и Ана Бърнабич на отделни срещи приеха изпълняващия длъжността заместник-помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси на САЩ Матю Палмър, с когото обсъдиха важността на дългосрочното приятелство между Сърбия и САЩ, както и ангажимента на двете страни да развиват допълнително своите двустранни отношения.

[b]Въпреки съществуващите противоречия по косовския въпрос, по време на разговорите Вучич и Палмър се съгласиха, че нормализирането на отношенията между Белград - Прищина е от решаващо значение не само за процеса на присъединяване към ЕС, но и за регионалната стабилност и просперитет на народите в региона.[/b]

Двамата събеседници подчертаха, че сега е ключовият период за бъдещото развитие на Сърбия, особено когато става въпрос за усилията и тенденциите да стане пълноправен член на Европейския съюз. Американският пратеник посочи, че Съединените щати ще продължат да подкрепят кандидатурата на Сърбия за ЕС.

"Сръбският президент и пратеникът на САЩ подчертаха важността на добросъседските отношения в региона и се съгласиха, че те допринасят за стабилността", се казва в изявлението.

Изпълняващият длъжността заместник-помощник държавен секретар Палмър обеща САЩ да продължат с подкрепата си за диалога Белград-Прищина, който върви с посредничеството на ЕС.

Вучич и Палмър също така се съгласиха, че мирните преговори и пълното изпълнение на постигнатите споразумения са от решаващо значение за постигането на устойчиво решение.

Сръбският премиер Ана Бърнабич на срещата с Палмър заяви, че Сърбия очаква от международната общност да осъди насилието в Прищина, използвано от силите за сигурност при ареста на сръбския представител за Косово Марко Джурич, и нападенията срещу сръбските представители, граждани и журналисти.

Палмър заяви, че най-големият интерес на Съединените щати е запазването на мира, стабилността и сигурността в региона на Западните Балкани. Той изрази недоволство от неотдавнашните инциденти в Косово и подчерта важността от продължаване на диалога между Белград и Прищина под егидата на ЕС. Според него изпълнението на споразумението и диалога е единственият начин да се намери конструктивно решение.

Бърнабич припомни, че Сърбия е изпълнила всички задължения по Брюкселското споразумение и очаква същото да направи Прищина. Тя отново подчерта важността на формирането на Асоциацията на сръбски общини, като добави, че Белград е готов да продължи диалога с Прищина.

Палмър подчерта, че САЩ се стремят да продължат положителната динамика на двустранните отношения със Сърбия. Според него американската визия за страната е стабилна и просперираща Сърбия в Европейския съюз, се посочва в изявление на канцеларията на сръбския премиер. /БГНЕС