Могерини в Македония: ЕС е отворен за вас, ключът е в ръцете ви

„Вратите на ЕС остават отворени за вас. Вие сте тези, които държат ключа в ръцете си. Не позволявайте да се пропусне тази историческа възможност“, заяви днес върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини, която следобед пристигна в Скопие.

„Запомнете, че на 30 септември, когато отивате към избирателните секции да гласувате за референдума, вие сте тези, които държите ключа към бъдещето в ръцете си. Ключът не е в ръцете на никой друг, освен на вас. Моля ви, не мълчете пред бъдещето си, не можете да пропуснете тази възможност, защото сте отговорни за бъдещето си. Това не са избори, нито нещо свързано с политиката. Трябва да сте сигурни и убедени, че когато се събудите следващия понеделник, т.е. на 1 октомври, че сте направили избор, който засяга вашето бъдеще, бъдещето на страната ви и на децата ви“, каза Могерини, която следобед бе в Старата скопска чаршия заедно с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров.

Премиерът Зоран Заев каза: „Днешното събитие и посещението на Могерини е още един знак за силната подкрепа на ЕС за нашата държава и нашия народ. Сега ние, гражданите на РМ, трябва да покажем единство и решителност на предстоящия референдум на 30 септември, за да вземем решение за Договора, да вземем решение за нашето бъдеще. За нас перспективата за членство в ЕС е основен фактор, който обединява цялото общество и сила за успешното прилагане на реформите и справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени по този път. Различията съществуват и ще съществуват. Ние ги уважаваме, но няма място за безотговорност, когато трябва всички заедно да решим бъдещето на нашата страна и на следващите поколения“.

По време на днешната визита в Македония се очаква Могерини да се срещне с президента на страната Георге Иванов и с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. /БГНЕС