Снимка. Архив
Снимка. Архив / БГНЕС
Хиляди македонци се събраха в Скопие в подкрепа на референдума

Хиляди македонски граждани днес се събраха пред представителството на ЕС в столицата Скопие, за да изразят подкрепата си за "Европейска Македония".

Начело на демонстрацията бе премиерът Зоран Заев и представителите на над 30 партии и граждански сдружения, които призовават да се гласува със "За" на предстоящия референдум на 30 септември - за промяна на името, за започването на преговори за членство в НАТО и ЕС и за одобряване на Договора с Гърция.

„В продължение на 27 години сънувахме и днес най-накрая се изправяме пред нашата мечта - да осигурим европейско бъдеще за децата си и за бъдещите поколения. НАТО и ЕС ни обединяват в стремежа ни и най-накрая имаме възможност да се възползваме от тази възможност, да я сграбчим и да се гордеем, защото сме успели“, заяви премиерът Зоран Заев на митинг пред седалището на Делегацията на ЕС, организирано от Коалицията „Заедно за европейска Македония“.

„Хиляди граждани, каза Заев, днес излязоха да отправят сериозно послание в точното време. Послание, че искаме бъдещето, че искаме европейска Македония!“, заяви Заев. „Това е наша отговорност. От нас зависи бъдещето на Македония, на нашите деца. Никой друг не може да вземе това решение вместо нас. Знам, че нашият мултиетнически народ е изправен пред сериозно решение и ще понесе своята отговорност. Ние ще осигурим бъдещето на нашите деца. Ние ще осигурим бъдещето на Македония“, категоричен бе македонският премиер.

Патриотизмът е да запазим бъдещето на нашата родина, НАТО и ЕС са единственият път и няма друга алтернатива.

„През тези 27 години си взехме поука и взехме смело решение. Преди всичко поставихме Македония пред нашите политически различия. Сключихме споразумение и създадохме приятелство. Всички трябва да знаем, че споразумението е честно и справедливо. И двете страни не са ощетени. Уверяваме ви, че споразумението е добро и за двете страни и предоставя възможности, приятелство, развитие и европейско бъдеще“, подчерта Заев. „Не само успяхме да защитим нашата идентичност и език, но, успяхме да го потвърдим и укрепим.“

„Гърция призна договора и прие македонската ни идентичност и език. Намерихме формула, чрез която да се признаем взаимно и на основите на миналото да изградим бъдеще. Написахме европейска история. Бъдете горди, защото имаме най-доброто споразумение, което изпълни вековните стремежи на нашите деди и прадеди“, каза Заев.

„Накрая, каза Заев, получихме държава, призната от всички и от целия свят, в която живее преобладаващо македонско население, признато от целия свят, говори се македонски език, който е признат от целия свят“.

„Нека да покажем на света, че уважаваме приятелството и подадената ни ръка. Приятели от цял свят дойдоха при нас и ни казаха ясно, че НАТО и ЕС ни очакват, и ни предложиха приятелство. Те ни предложиха бъдеще и перспективи. Ние сме тези, които отговаряме. Ключът към вратите на ЕС е в нашите ръце, ние сме архитекти на собственото си бъдеще. Нашето място е вътре, интегрирани с европейския свят. Всички ние взимаме решението да се присъединим към НАТО и ЕС“, каза Заев.

Той отправи призив към всички, които все още не са решили как да гласуват, да подкрепят споразумението, защото няма резервен вариант и само чрез референдум и решение на гражданите страната ще има европейско бъдеще.

„Не си стойте вкъщи, не си търсете оправдания, защото става дума за бъдещето. Това е задължение и правото на всеки гражданин. Нашата отговорност към нашата родина. Това е нашата гражданска и родителска отговорност за бъдещето на нашата европейска Македония“, каза Заев.

Той подчерта, че не става дума за Заев, за Миковски или за която и да било друга политическа партия и призова всички да се заемат с този въпрос, за да осигурят бъдещето на Македония.

„30 септември е денят за избор. Ден за действие. Не е ден за седене у дома. 30 септември е ден за писане на историята на европейската Македония. Начало за европейска Македония“, каза Заев.

Председателят на парламента Талат Джафери призова всички на 30 септември да излязат и да гласуват, за да подарят на поколенията достойна родина; родина, която няма проблем нито с историята, нито с географията; родина, която е обща и равноправна за всички.

„Моят избор отдавна е направен – гласувам ЗА европейска Македония, за държавата, в която ще можем да живеем по европейски, а не ние да ходим в Европа“, заяви Джафери.

„Ако в тази обединена държава, още от нейната независимост, в различни периоди сме имали различия, разногласия и възгледи, които не сме споделяли, то членството в НАТО и ЕС сега означават сплотеност на всички нива за обща перспектива.

„Страната ни заслужава да изпита последиците от процеса на европейска интеграция, всички ние заслужаваме да бъдем заедно в този процес. Многобройни са причините, които ме карат да мисля така, но ще спомена само три от тях: Първо - само в държава, която е член на ЕС и НАТО, могат да съжителстват ценностите на културната, етническата и религиозната идентичност. На второ място - само в страна, която е членка на ЕС и НАТО, никой не може да оспори етническата, езиковата и религиозната идентичност. Трето - само в държава, която е член на ЕС и НАТО, всички трудности се преодоляват чрез колективна солидарност“, каза Джафери.

„Дълбоко съм убеден“, подчерта Джафери, „че ние ще бъдем още по-щастливи след 30 септември, а часовникът на историята ще почука и на съвестта на тези, които без някаква рационална причина се колебаят да кажат ДА на евроинтеграционните процеси в страната.“ /БГНЕС