Снимка. Архив
Снимка. Архив / БГНЕС
Албански гаф: Тирана разкри агентурната си мрежа по света

На официалната си страница албанското министерство на финансите публикува имената на разузнавачите си, техните заплати, личните им данни, включително и държавата, където действат.

В информацията са публикувани и моделите на колите, регистрационните им номера, маршрутите, по които се движат, целите на техните пътувания, както и навиците на разузнавачите. Албания, която е член на НАТО, може да бъде санкционирана поради този гаф. Министерството подробно описва бюджета за разузнаването и разходите му. От данните стават ясни разходите на офицерите, къде са плащали в брой или пък с кредитна карта, какви медицински услуги ползват и кои зъболекарски кабинети посещават.

В доклада на финансовото министерство са публикувани освен имената на разузнавачите, но и техните лични документи и номерата на паспортите им, както и служебните карти от ШИШ - Албанската разузнавателна служба. Документът разкрива и имената на двама висши офицери, които работят в централата на НАТО в Брюксел. Министерството съобщава самоличността и на агентите, които действат на територията на Белгия, Италия, Македония, Гърция, Косово и Сърбия.

Официален представител на ШИШ заяви, че "основният принцип на разузнавателната агенция е всички нейни действия да са секретни и тези правила трябва да се спазват."

"Става въпрос за бюрократична катастрофа, която може да застраши живота на много хора", каза бивш служител на ЦРУ, който е запознат с работата на ШИШ. От НАТО все още не са коментирали гафа на албанското министерство на финансите. /БГНЕС