Приключиха преговорите между външните министри на Русия, Иран и Турция

Тримата дипломати (отляво надясно) Джавад Зариф, Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу се срещнаха днес в турския курорт Анталия.
Тримата дипломати (отляво надясно) Джавад Зариф, Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу се срещнаха днес в турския курорт Анталия. / БГНЕС

Преговорите на ниво министри на външните работи между Русия, Иран и Турция завършиха.

Журналистите бяха допуснати само до края на разговорите, които се проведоха при закрити врата в турския курорт Анталия. В рамките на почти два часа Сергей Лавров, Джавад Зариф и Мевлют Чавушоглу обсъждаха регулирането на сирийската криза. Тяхната среща предшества тази на високо равнище между лидерите на трите държави, която ще се проведе на 22 ноември в Сочи.

Руският първи дипломат заяви, че непосредствено преди срещата на върха ще се проведе и друга на генералните щабове на трите страни. „В качеството на военна подготовката за срещата на 22 ноември в Сочи ръководителите на генералните щабове на трите страни – Русия, Турция и Иран, също ще проведат своя среща“, каза той.

По отношение на днешните разговори Лавров заяви, че заедно с другите си двама колеги са постигнали договорености по всички въпроси. „Събрахме се, за да обсъдим конкретни въпроси за подготовката на срещата на върха на президентите на трите страни, която ще се състои на 22 ноември в Сочи… Работата беше много полезна, договорихме се по всички ключови въпроси“, каза той.

По думите му разбирателство е постигнато и за това как да се укрепи т. нар. процес от Астана за мирно регулиране на сирийския конфликт, като са били обсъдени всички аспекти от ситуацията в страната. „Обсъждани са всички въпроси. Не мога да влизам в детайли“, допълни той. /ТАСС, БГНЕС