Сирийският комитет по преговорите обяви, че бойкотира Конгреса в Сочи

В събота Насар ал Харири (на сн.) ще потвърди официално отказа на СКП.
В събота Насар ал Харири (на сн.) ще потвърди официално отказа на СКП. / БГНЕС

Сирийският комитет по преговорите обяви, че няма да участва в предстоящия Конгрес на сирийския национален диалог в Сочи и че планира по този начин да го бойкотира. Съответното съобщение бе публикувано в официалния "Туитър" акаунт на комитета.

По-късно истинността му бе потвърдена от официалния представител на комитета Яхия ал-Ариди.

"Да, така е", отговори той на съответното запитване от ТАСС.

По данни на агенцията изборът е бил направен в петък след проведеното гласуване из редиците на сирийската опозиция. Запознати със ситуацията са заявили пред медията, че против участието за дали вота си 26 от общо 36-те члена.

Официалното обявяване на решението трябва да бъде съобщено в събота от ръководителя на СКП Насар ал Харири по време на специално свикана пресконференция в 10:00 ч. местно време (11:00 българско).

Провеждането на Конгреса на сирийския национален диалог в руския курорт Сочи бе обявено по време на последната срещу между страните-гаранти за прекратяването на огъня в Сирия, състояла се в Астана.

Форумът, насрочен за 29-30 януари, ще се фокусира върху изработването на нова сирийска конституция и провеждането на нейна основа на избори под егидата на ООН. Очаква се около 1,500 делегати, представляващи различни политически сили на Сирия, да вземат участие в него. /БГНЕС