Нетаняху под натиск от разследване на полицията

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи нападки срещу детективи, за които се твърди, че са на път да препоръчат обвиняването на премиера в приемане на подкупи.

Натискът върху Нетаняху се засилва, тъй като полицията, която води дългогодишно разследване срещу него, се подготвя да предаде препоръките си на главния прокурор следващата седмица.

Израелските медии съобщиха, че от полицията се очаква да препоръчат обвинението за подкуп, измама и нарушаване на общественото доверие.

Израелските власти отказаха да коментират публично тези информации. Очаква се на генералния прокурор да му бъдат необходими седмици или месеци, за да реши как да продължи, след като получи препоръките.

В сряда вечерта полицейският комисар Рони Алшеих каза в интервю за телевизионния канал 2, че срещу детективите, проверяващи Нетаняху, са били изпратени частни следователи, за да изровят мръсотия за тях.

Нетаняху изпрати отговор във Фейсбук късно в сряда, в който атакува полицейския комисар, наричайки внушенията, че е изпратил частни следователи на такава мисия "абсурдни".

"Шокиращо е да открием, че комисарят е повторил погрешното и абсурдно предложение, че премиерът Нетаняху изпраща частни следователи след разследването на полицията срещу него", се казва в публикацията.

Той също така се позовава на твърдения, че твърденията за сексуален тормоз срещу шефа на екипа, разследващ Нетаняху, са опит да го компрометират заради разследването.

"Всеки честен човек би си помислил как хората, които казват такива заблуждаващи неща за министър-председателя, могат обективно да го разследват и честно да дават безпристрастни препоръки", се казва в поствания текст. "Голяма сянка надвисна тази вечер върху полицейските разследвания и техните препоръки, свързани с министър-председателя Нетаняху".

Разследването поставя вероятността Нетаняху, министър-председател почти 12 години, в крайна сметка ще бъде принуден да подаде оставка.

Полицията разследва Нетаняху по подозрения, че получава скъпи подаръци, включително скъпи пури, от заможни поддръжници като холивудския продуцент Арнон Милчан и австралийския милиардер Джеймс Пакър. Твърди се, че съпругата му получавала бутилки розово шампанско. Допуска се, че стойността на подаръците възлиза на десетки хиляди долари.

Нетаняху също е разследван дали е търсил тайна сделка за благоприятно отразяване на работата му като премиер от издателя на най-продавания в. „Йедиот Ахронот“.

Според израелските медии се очаква полицията да препоръча обвинение по първия случай, но по втория не е взето решение.

Нетаняху е бил разпитан седем пъти от полицията по обвиненията.

Също така се провежда отделно разследване, при което близки до Нетаняху са били разпитани от полицията за закупуването на немски подводници.

Нетаняху не е посочен като заподозрян в това разследване, но проверката се добавя към натиска, трупащ се върху него. /АФП