„Ди Велт”: НАТО назова пет „руски мита” за алианса

НАТО отговаря на Москва за разпространени "митове за агресии на алианса".
НАТО отговаря на Москва за разпространени "митове за агресии на алианса". / БГНЕС

В НАТО решиха да отговорят на Москва, която разпространява „митове за агресии на алианса” и чрез факти развенчаха основните заблуди за неговите намерения, пише „Ди Велт”, като се позовава на документ, публикуван на сайта на блока.

Първият „мит” се базира на мнението, че Северноатлантическият алианс е изпълнил своята мисия с края на Студената война. Според авторите на документа, днешният свят е много по-опасен, при това до голяма степен заради действията на Русия. Това означава, че ролята на Алианса в света е важна, както никога преди.

Според втория „мит” НАТО се стреми да обкръжи Русия. Но алиансът участва само в три операции извън пределите на територията, влизаща в неговия обсега, докато Русия „увеличава военния си потенциал на западните си граници”.

По повод третия „мит”, който гласи, че НАТО е нарушил действащи договорености с Москва, авторите на документа твърдят, че ситуацията в действителност е крайна противоположна и че батальоните в балтийските държави и Полша не могат да се разглеждат като „значителна сила”, за разлика от руските войски, разположени в Грузия, Украйна и Молдова.

За четвъртия „мит” в документа се цитира изявлението на Москва, че системата ПРО е насочена срещу Русия. Контрааргументите на експертите са, че НАТО няма възможност да установи руските междуконтинентални ракети, а установките на алианса, според тях, служат изключително за защита на населението.

И накрая, петият „мит”. Според авторите на натовския документ той се състои в това, че НАТО се готви за война с Русия. Страните от блока не търсят конфронтация с Москва, твърди алиансът, а всички действия, които Русия оценява като пряка заплаха, например плановете за разполагане на войски в Източна Европа, са нищо повече от отговор на „изменения в сферата на сигурността”, които са свързани непосредствено с действията на Москва.

НАТО остава открит за диалог с Русия, но отчитайки сегашната ситуация по отношение на сигурността, ще се фокусира на сдържането и осигурената защита, се подчертава в документа. /ТАСС