Мей и Тръмп се съгласиха, че Китай трябва да окаже натиск на КНДР

Тереза Мей и Доналд Тръмп си "стиснаха ръцете" относно ролята на Китай в севернокорейския конфликт.
Тереза Мей и Доналд Тръмп си "стиснаха ръцете" относно ролята на Китай в севернокорейския конфликт. / БГНЕС

Британският министър-председател Тереза Мей и американският президент на САЩ Доналд Тръмп се съгласиха, че Китай трябва да наложи натиск върху Северна Корея и да принуди Пхенян да преустанови незаконните си ядрени и ректни изпитания. Това обявиха в петък от прессекретариата на "Даунинг стрийт" след телефонния разговор, който двамата държавни управници проведоха.

"Те обсъдиха последните ракетни изпитания на Северна Корея и се съгласиха един с друг, че те са проява на безрасъдна провокация и че Китай трябва да използва наличните си средства за оказване на натиск върху севернокорейския режим, както и да гарантира, че Пхенян ще промени стратегията си и ще спре с незаконните си тестове", гласи изявлението на британското правителство.

По време на телефонната си беседа Тръмп и Мей са обсъдили и извършения днес атентат в лондонското метро, който всъщност е бил и поводът американският държавен глава да инициира обаждането.

Както БГНЕС припомня, в петък сутринта на метростанцията „Парсънс грийн” избухна бомба, която доведе до хоспитализацията на 22 души, между които и деца. За щастие самоделното взривно устройства не взе жертви и всички, приети в болница са в стабилно състояние.

По-късно от антитерористичното подразделение към "Скотланд ярд" обявиха, че самоличността на извършителя на терористичния акт е била установена. /БГНЕС