Великобритания вдига нивото на терористична заплаха до "критично"

Терористична заплаха във Великобритания бе повишена  до максималната си степен.
Терористична заплаха във Великобритания бе повишена до максималната си степен. / БГНЕС

Министър-председателят Тереза Мей повиши степента на терористична заплаха във Великобритания до "критична" - максималната от петте възможни и нареди разполагането на полицейски патрули на ключови места в страната.

Подобно ниво на заплаха индикира, че има вероятност да последва още едно нападение след извършеното днес в лондонското метро.

"Хората ще станат свидетели на по-голямо полицейско присъствие в транспортната мрежа и по улиците, което ще осигурява допълнителна защита. Това е пропорционална и разумна стъпка, която цели да осигури допълнително подсигуряване и защита, докато тече разследването", заяви Мей в речта си, която бе излъчена по националната телевизия.

Решението бе взето малко, след като стана ясно, че екстремистката групировка "Ислямска държава" е поела отговорност за петата терористична атака във Великобритгания за последните шест месеца.

Освен това в. "Дейли стар" предаде, че днес се е наложило затварянето на още една метростанция в Лондон ("Ектън Таун"), след като е бил подаден сигнал за човек, въоръжен с нож. По данни на изданието полицията е реагирала мигновено и е заловила мъжа още на перона, като междувременно е иззела и оръжието му.

"Съжаляваме за задържането на движението, но сме сигурни, че повечето хора осъзнават ясно факта, че подобни събития не са за пренебрегване", заяви пред вестника представител на лондонската полиция /БГНЕС