Пучдемон направи тв обръщение към гражданите на Каталуния

Лидерът на автономното правителство на Каталуния Карлес Пучдемон направи официално телевизионно обръщение към гражданите на автономната област, което бе предадено по тв канала Tv3. В него той осъди позицията на краля на Испания Фелипе VI,, многократно призова за диалог и съгласие, но нито веднъж не спомена думата „независимост“.

„Обединява ни общото дело – ние отричаме насилието, отричаме неоправданата грубост на полицейските сили“, спрямо мирно събралите се граждани, каза Пучдемон. Той призова каталунците да не се поддават на евентуални провокации. „Нека бъдем напълно спокойни и уверени. Това, което направихме, правим и ще правим, други народи вече са го направили, а някои народи ще го направят в бъдеще“, каза той, избягвайки думата „независимост“. „Ние следваме демократичния път по волята на гражданите“.

По-нататък речта на Пучдемон бе на испански, като той се обърна към всички граждани на страната, които „исканията на каталунците за спазване на техните демократични права, са разделили“. „Очевидно испанските власти трябва по-добре да обяснят, какво се случва в Каталуния“, подчерта Пучдемон. Той заяви, че каталунците нямат нищо против испанската държава. „Ние сме един народ, който обича езиците, на които говори, който няма никакви проблеми с идентичността, националностите и културите, който иска да продължи да дава своя принос за развитието на испанската държава и който никога няма да може да се лиши от такова богатство, каквото е плурализмът“, заяви каталунският лидер.

След това той отново премина на родния си каталунски, отговаряйки на изказването на краля на Испания. Фелипе VI по-рано през деня за пръв път се изказа публично по повод кризата в Каталуния, като заяви, че властите там са нарушили конституцията на кралството. „Искам да се обърна директно към Негово Величество на езика, който знам, че разбирате, знаете и на който говорите“, заяви Пучдемон на каталунски. Със своето вчерашно решение, Вие разочаровахте хората в Каталуния, които Ви ценят и в трудни моменти са Ви помагали. Хора, които очакват от Вас друг тон, очакват призив за диалог и съгласие“. Според Пучдемон, монархът е взел страната на премиера Рахой и сега споделя отговорността за провежданата от правителството политика, която според него е „катастрофална по отношение на Каталуния“.

Пучдемон обеща, че неговото правителство няма да отстъпи и милиметър от своите обещания, но заговори за мир и диалог. Той подчерта, че като лидер на автономното правителство, има задължението да осигури сигурността на всички граждани, правото им на свобода на изразяване. Той заяви също, че затова оставя отворена вратата за диалог. Пучдемон се зарече, че няма да отстъпи от своите задължения за осигуряването на мир и спокойствие, но ще проявява и твърдост, когато се наложи. /ТАСС