Мадрид разпуска каталунското правителство и свиква предсрочни регионални избори

Мариано Рахой (в средата) по време на днешнията извънредна среща на министерския съвет на Испания.
Мариано Рахой (в средата) по време на днешнията извънредна среща на министерския съвет на Испания. / БГНЕС

Централните власти в Мадрид ще разпуснат правителството в Каталуния и ще свикат предсрочни регионални избори, които трябва да се проведат в рамките на шест месеца.

Това съобщи испанският премиер Мариано Рахой след днешната среща на испанския кабинет, на която трябваше да бъде решено как властта ще отговори на искането на региона за независимост.

Той посочи също, че отстранен от поста ще бъде и регионалният лидер Карлес Пучдемон. Неговото правителство ще бъде освободено, а функциите му ще се изпълняват от националните министри.

В изказването си Рахой заяви още, че активирането на Член 155, който позволява отнемането на автономията на Каталуния, не е било желание, нито намерение на Мадрид. Неговото правителство обаче не е имало друг избор, след като сепаратистките власти са действали „едностранно, противно на закона и в търсене конфликт“, провеждайки референдума за независимост.

За да влязат в сила решенията на Мадрид, те трябва да бъдат гласувани от националния Сенат, което се очаква да отнеме около седмица. Консервативната Народна партия на премиера има мнозинство в Сената, което означава, че решенията на правителството по всяка вероятност ще бъдат приети. Не е изключено гласуването върху тях да се състои на 27 октомври.

Междувременно Карлес Пучдемон ще проведе пресконференция в 21 ч. местно време (22 ч. българско време) във връзка с днешните решения на министерския съвет, съобщи негов говорител.

Каталуния предизвика най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия насам след референдума на 1 октомври, когато мнозинството каталунци подкрепиха отделянето от Испания. Избирателната активност обаче беше малка – 43%, тъй като противниците на независимостта не дадоха гласа си, а достъпът до някои урни беше възпрепятстван от испанската полиция. До нейната намеса се стигна, след като вотът беше обявен за незаконен от испанския съд. /АФП, ТАСС