В. „Таймс”: Лидерите на ЕС очакват оставка на британския кабинет до края на годината

Лидерите на ЕС очакват правителството на британската министър-председателка Тереза Мей да подаде оставка до края на годината.
Лидерите на ЕС очакват правителството на британската министър-председателка Тереза Мей да подаде оставка до края на годината. / БГНЕС

Лидерите на ЕС очакват правителството на британската министър-председателка Тереза Мей да подаде оставка до края на годината, съобщи лондонският в. „Тайм” като се позова на собствени източници.

По данни на изданието, в Брюксел се опасяват, че нестабилността на правителството на Мей може да доведе до смяна на премиера или до предсрочни избори, след които на власт ще дойде опозиционната Лейбъристка партия.

„Има сериозни трудности с политическото ръководство в Обединеното кралство, което става все по-крехко. Великобритания е много слаба, нестабилността на Тереза Мей значително усложнява преговорите по Брекзит”, цитира „Таймс” високопоставен европейски служител.

С оглед на усложняващата се ситуация, в Брюксел разглеждат всички възможни варианти за Брекзит, включително без сключване на споразумение за условията му, както и преразглеждане на това решение след провеждането на нови избори във Великобритания, посочва вестникът.

Мей се намира под сериозен натиск след неубедителните резултати от организираните по нейна инициатива предсрочни парламентарни избори на 8 юни. Тогава управляващата Консервативна партия загуби мнозинството си в камарата на общините. Ситуацията се изостри през последната седмица, когато кабинетът беше напуснат от двама министри. Първи на 1 ноември се оттегли заради секс скандал министърът на отбраната Майкъл Фалън, а в сряда подаде оставка министърът по въпросите на международното развитие Прити Пател.

Преговорите между Лондон и Брюксел за условията, по които Великобритания ще излезе от ЕС, започнаха на 19 юни в Брюксел почти година след референдума в Обединеното кралство, на който 51,9% от гласувалите се обявиха за напускане на общността и срещу евроинтеграцията.

Диалогът трябва да продължи до ноември 2018, след което двете страни ще разполагат с половин година за ратификация на постигнатите договорености в националните парламенти.

Шестият кръг от преговорите е на 9 и 10 ноември, а Брекзит трябва да се осъществи не по-късно от март 2019. /ТАСС