Избраха петимата нови членове на Международния съд

Общото събрание и СС на ООН избраха 5 от общо 15-те члена на Международния съд.
Общото събрание и СС на ООН избраха 5 от общо 15-те члена на Международния съд. / БГНЕС

В понеделник Общото събрание и Съветът за сигурност на ООН приключиха с избора си на 5 от общо 15-те члена на Международния съд, чийто мандат ще продължи от 2018-2026 година. Това съобщи настоящият председател на Съвета Кристиано Карди.

Както изтъква ТАСС единственото ново попълнение сред тях е ливанецът Наваф Салам. Останалите четирима всъщност биват преизбрани за втори мандат. Това са председателят на съда Рони Ейбрахам от Франция, бразилецът Антонио Агусто Канчадо Триндаде, сомалиецът Абдулкави Ахмед Юсуф и индиецът Далвира Бхандари.

Изборите се проведоха в няколко кръга и отнеха повече от седмица. След поредица от неуспешни опити да се определи кандидатът за последното свободно място (за което претендираха Бхандари и британския юрист Кристофър Грийнууд), гласуването беше отложено до 13 ноември. Впоследствие то беше също отложено и насрочено наново за днес. В крайна сметка позицията бе спечелена от представителя на Индия.

Първоначално списъкът на кандидатите включваше и замбиецът Чалока Беяни, но през август африканската държава уведоми секретариата на ООН за оттеглянето на кандидатурата му.

Международният съд е основният съдебен орган на ООН, който е със седалище Хага, Холандия и е сред 6-те основни органи на организацията. Основната му цел е да разрешава спорове, представени пред него от различни държави, и да дава тълкувания по правни въпроси, поставяни пред него от Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН, както и от други упълномощени агенции. /БГНЕС