Швейцария дава 1,3 млрд. долара за помощ на Европа

Швейцарското правителство съобщи, че ще предостави повече от милиард долара помощ за развитие на Европейския съюз, докато Берн се стреми да стабилизира връзките си с Брюксел. Така общо 1,32 милиарда долара ще бъдат разпределени за десет години и ще бъдат насочени към страните с по-ниски доходи в Централна и Източна Европа.

Средствата са предназначени за „намаляване на икономическите и социални различия в Европа, което е в икономически и политически интерес на Швейцария". Страната направи подобен принос за ЕС през предходното десетилетие, а продължаването на програмата трябва да бъде одобрено от парламента.

Съобщението дойде малко след разговорите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в швейцарската столица с президента Дорис Лойтард. "Швейцария показа, че е надежден партньор", каза той пред репортери след срещата.

Връзките Берн-Брюксел претърпяха тежък удар през 2014 г., когато швейцарските гласоподаватели подкрепиха предложение за повторно въвеждане на квоти за мигранти, което би могло да ограничи броя на гражданите на ЕС, работещи в Швейцария. Швейцарският парламент одобри миналата година модифицирана версия на плана за умиротворяването на ЕС. /АФП