В Израел ще учат за участието на поляците в Холокоста

В израелските училища ще посветят тази седмица два часа, за да разкажат на учениците за ролята на европейските народи, включително на поляците, в изтреблението на евреите по време на Втората световна война /1939-1945 г./. Това заяви министърът на образованието Нафтали Бенет.

Неговата заповед е реакция на полските власти, които искат да въведат наказателна отговорност за представянето на полския народ като виновник или съучастник на престъпленията, които са извършвани през военните години, включително Холокоста.

“Наредих на генералния директор на министерството на образованието да отдели два часа тази седмица за изучаването на ролята на европейските народи, включително на поляците, в убийствата на евреи по време на Холокоста. Ние никога няма да забравим“, написа Бенет във Фейсбук.

Въпреки че Холокостът е замислен и осъществен от германските нацисти, построили лагерите на смъртта в окупираната Полша, много поляци са „се радвали на унищожението на евреи, помагали са, предавали са, прогонвали са и дори самите са убивали“, отбеляза образователният министър.

Той припомни за еврейските погроми, които са се случвали в Полша не само по време, но и след Втората световна война. През 1946 г. поляци са убили негови близки роднини, сред които е непълнолетно дете. /РИА „Новости“